gadisberkacamata
kem insaniah PASUM 19.5.2013

in the name of Allah the most gracious and the most merciful

assalamualaikum saudara dan saudari.

semalam amal tak sempat nak menaip untuk hari kelima punya sebab amal sibuk tengok drama ,,hehe,,drama sebenarnya saya isteri dia... best sebab cerita dia kelakar .

sesi pagi: (8.30-12.45)
sesi petang (2.30-5.00)
hari jumaat yang barakah
auditorium PASUM
miss Marianna Pascal

sesi kali ni sangat menarik sebab amal belajar english dalam cara yang baru :)
miss marianna pascal is from canada 20 years ago. dah kahwin dengan seorang chines and ada seorang anak perempuan.

nak tengok video dia tak?


untuk sesi pagi, dia terangkan mengenai  "be family". actually ., sesi ni banyak terangkan pasal grammar tips..best sangat sebab dia ajar dengan cara yang lain. mudah faham dan mudah ingat.
ni handout yang dia bagi

dia ajar pasal "eat family". ada part dia praktikan dalam cerita. seorang mak dan anak lelakinya yang berusia 22 tahun yang mencari jodoh. hurm,, dia praktikan mana satu verb yang sesuai yang perlu kita nak gunakan untuk masa tertentu atau imaginary . kalau nak tahu lebih lanjut, boleh pinjam handout amal ^^.
insyaAllah i will explain to you :)
sebelum kami semua berehat dia ajar pronunciation yang betul.
ada game. siapa yang bertuah dapat choclate kit kat.
alhamdulillah pagi tu amal bertuah sebab amal dapat predict slide yang bakal dia tayangkan, 
amal ingat lagi, jawapan yang amal sebut guna mic yang dia hulur adalah " he won many trophies"
hehe,, i got that choc. berehat sebentar bersama kit kat


kesian budak lelaki terpaksa berkejar-kejaran ke masjid sebab dah sesi pagi lambat habis. alhamdulillah, apa2 pun kami dapat banyak cara yang baru.
nak sebut thank you pun ada cara yang betul. (i practice it everyday) :)

sesi petang lebih fokus untuk pronunciation dan interview section.
 ni antara tips interview daripada satu majikan yang dinterview oleh marianna pascal.
answer smoothly, loud & clear ,point formed , do summary and dont forget to write the question to make sure you are clear about it.
ni antara game yang kami main dalam sesi 1 hari ini










lupa nak beritahu, amal satu group dengan adelina, muszakir , dan ikhwan. mus lahir sama tarikh dengan amal, ikhwan 12.8 , adelina 13.8...
kumpulan kami xmenang tapi kami enjoy sangat dalam sesi ni... thank you marianna pascal
sesiapa yang nak pinjam handout yang amal dpat. boleh je.

masa ni amal pakai baju kurung purple, ramai dak floor 2 pakai baju purple. then,amal pun ambil pic dengan jiran dua2 belah amal, sebab diorang pakai purple, how sweet we are :)



amira syafiza, nor azuwa , nur amalina

assalamualaikum :)



Post By Amalina @ 7:47 AM | 0 Alien's

kem insaniah PASUM 18.4.2013

in the name pf Allah the most gracious and the most merciful
assalamualaikum saudara dan saudari.. :)

alhamdulillah,syukur kehadrat Illahi amal dapat tempuhi hari keempat kem ni dengan semangatnya. wahhh..hehe
syukur juga sebab hari ni lebih baik dari hari semalam...lagi semangat, lagi ceria..muehehehe

sesei pagi :
(perpustakaan PASUM tingkat 4)
Ungku Azlan 
inilah ungku Azlan
penceramah untuk hari ini
dia ini dulu ambil architecture masa belajar tapi beralih arah untuk menjadi trainer, dia ni awesomeee... sangat..hehe.(kebanyakan penceramah yang amal dapat untuk 4 hari ini, ada masa belajar ambil course lain, tapi masa kerja bukan bidang yang mereka belajar) awesome kan? ^^




nampak tak pic kat atas? tu antara detail pasal ungku azlan. dia ni ada 3 degree, 1 diploma, pursuing PhD at UPNM, ada 4 orang anak dan seorang penulis taw,
dia ada bagi kami 1 handout, ni handoutnya..

 

yup, dia ajar mengenai VALUES. values dalam sikap seharian kita. mula2 sekali dia perkenalkan rules untuk pada hari ini. 
1. HAVE FUN.
2.OPEN YOUR MIND
3.FULL PARTICIPATION 
4.THINK POSITIVE
5. DONT SAY "I KNOW" BUT SAY "ISN'T THAT INTERESTING"  

dia cakap apa yang akan kita dapat untuk krusus pada hari ini ialah blinding flashes of the obvious.
nampak benda yang sudah terang,jelas yang ada di sekeliling kita..

Ungku Azlan terangkan mengenai PROFESIONALISM untuk sesi pagi ni...
hari ini best sangat sebab ramai yang dah mula berani angkat tangan , termasuk amal..hehe (sebenarnya nak dapatkan extra mark untuk setiap group). dalam group amal ada seorang budak namanya Ahmed Hazman,,dia ni lah jadi orang pertama yang angkat tangan bagi pandangan,,memang awesome,pagi2 lagi dah tambah markah group kami, group 11. hehe.. then, baru yang lain start berlumba2 nak angkat tangan, tak kisah lah salah atau betul jawapnya :)
eh,sebelum tu amal nak cerita pasal group amal dulu ye,,
sebelum ni kan amal lambat masuk group 11 sebab amal masuk group 6 dulu.. alhamdulillah , pagi ni amal sempat kenal dengan semua ahli group amal. yeah,, best sangat diorang ni,,amal kenal dengan ain, alia, nisa, farah, najiha dan ramai lagi, kalau budak lelaki pula amal senang nak ingat sebab sikit je,, hazman, muzakir, harith, akmal, bashir, ikhwan..
continue ,
ungku azlan ada tanya pasal profesionalisme pada kami semua, dan macam biasa lah kami semua berebut2 nak angkat tangan nak jawab, (berebut nak dapatkan mic pun ada,,hehe) sebab nak dapat extra marks,,hehe,,
yang amal tahu, profesionalisme ada 6 characteristic (ungku azlan bgtahu)
specialized knowledge, competency, honesty & intergriy , accountability , self regulation and image
tapi part yang sangat penting ialah self regulation ( control our self and our emotional)
actually, ungku azlan pun macam miss georgina , dia banyak tunjukan video pada kami, so interesting, tapi amal xsempat nak dapatkan link videonya..
 ada satu je yang amal dapat. ni videonya


masa waktu break , muz (ketua group amal) ajar amal satu game, game tu macam tiru gaya orang lain.. kelakar tengok budak2 lelaki main benda alah tu. macam kanak2.

selepas rehat,
(perpustakaan PASUM tingkat 4)
abang khalil razak buat game bulatan tangan , best! dia cakap kalau dia sebut no ganjil kita kena angkat, kalo no genap, kita kena turun tangan  then, group kami mmg sekejap je kalah,,lawak lah,,group akhyaar (group 10) mmg daebak lah. bertahan sampai ke peringkat akhir, lawan dengan group 12 lelaki 
lepas tu, ungku azlan pun teruskan sesi ceramah VALUES,
kali ni dia tanya macam mana nak develop profesionalisme,
fina ada jawab kita kena tahu strength and weakness kita, buat salah pun xpe, and yang amal paling suka bila dia cakap, practise dont make perfect but practise make permanent.
wakil dari group 10--> kita mesti ada experience , ada role model , and travel
Auni--> image, communication, knowledege

sebenarnya, dalam kem ni ungku azlan banyak share kisah2 nabi, best sangat, share hadis..
"orang yang rendahkan diri dia, Allah angkat martabat dia"
"pandanglah manusia dengan kebaikan dia, pandanglah diri kita dengan keburukan kita"
3 golongan yang tak akan dihisab,
1.orang yang menghafaz al-quran
2.ajak orang lain solat kerana Allah
3.orang yang berlaku baik terhadap orang atasan dan orang bawahan

ada cerita yang best lagi, dalam 1 majlis, ada orang terkentut, saidina umar tnya siapa yang kentut tu, tak ada siapa yang mengaku, then , ada seorang sahabat tegur saidina umar yang dia akan aibkan orang tu sekiranya orang tu mengaku. lepas tu, saidina umar suruh semua orang yang dalam majlis tu ambil wudhuk balik untuk menjaga keaiban orang yg terkentut tu,, cantikan islam tu, jaga aib orang lain. :)
cerita tu pun ada kait mengait dengan morality yang kami belajar untuk sesi petang tadi dismaping kami belajar pasal ethics( etika)
ungku azlan pun ada cakap pasal doa. jika kita doakan orang lain, malaikat pun akan doakan kita.
gantung rotan dalam rumah pun dapat pahala (tujuan untuk mendidik dan memberi pengajaran pada anak2)
dia bagitahu pasal pergi pasar masuk dengan kaki kiri, sebab pasar tempat yang lagha, makisat..
ada juga pasal environment, we inherit the earth from our children.
sentiasa bagi hak pada orang lain dulu..

amal sebenarnya penat sangat nak taip panjang2,,huhu,, ni jelah yang amal mampu taip pada hari ni,
kalau ada sesiapa yang nak pinjam modul ceramah atau nak tanya , boleh je, sharing is caring,kita kan nak berdakwah di jalan Allah,,, assalamualaikum :)

im wearing purple.
i love purple :)




Post By Amalina @ 6:27 AM | 0 Alien's

SOME WORDS!


Welcome to my paradise. What do you want in here? Okeh, steal anyhting what you can steal. bold italic underline strike

Diary
Links

Tagboard//Follow

Unknown




Credits


Layout made by Adi Putra.
Big helped: Pieqah and Ziera.
Edited: Miss Tabuan.